Kirjoittamisesta ja rajoista

comments 4
ajattelen / Elämä / kirjoittaminen

Olen pyöritellyt kysymyksiä ja ajatuksia jotka tuntuvat pulpahtavan pintaan joka ikinen kevät. En tiedä miksi tai miten lisääntyvä valon määrä korreloi itsemäärittelyn tarpeeni kanssa, mutta jokin yhteys näillä on. Talven jäljiltä ääriviivat on ikään kuin piirrettävä uudelleen, kun lumi ei enää peitä.

Palaan kysymyksiin kirjoittamisesta sekä siitä mikä on totta.

On tehtävä selväksi itselleni – ja muille – että tämä kaikki on ja ei ole totta. Tulkintaa, yksipuolista, minun näkemääni sekä paljon sellaista jota olisin voinut tai halunnut nähdä. Kerron tytöistä joita en koskaan nähnyt. Kerron hautajaisvieraista ja matkasta tuntemattoman hautajaisiin, ja kaikki se on totta. (Totta siinä määrin kuin mikään yhden ihmisen kertomana voi olla.)

Kunhan kirjoitat.

Kirjoittaminen ei ole koskaan kohdallani ollut yksinkertaista tai edes hauskaa. Nautinnollista, kyllä, mutta ei hauskaa.

En tee tätä kenellekään – en teille tai itselleni. En kirjoita muistaakseni palasia tästä ajasta tai säilyttääkseni jotain. Faktan ja fiktion sekoittuessa haluan olla täsmällisen tietoinen siitä, mihin itse teksteissäni sijoitun. Olenko kertoja vai se kenestä kerrotaan.

Olen päivittäin kiitollinen siitä sattumasta että kirjoitin hetken mielijohteesta ensimmäisen julkisen tekstini kuusi vuotta sitten, ja että ihmiset – ehkä joku teistäkin – löysivät sen. Olen kiitollinen siitä pyyteettömyydestä jota lukijat ovat vuosien varrella osoittaneet kirjoittamaani kohtaan. Se on harvinaista ja äärettömän arvokasta.

Kirjoittamiselleni ei ole yksittäistä syytä tai tavoitetta, paitsi tykyttävä pakontunne jota pystyy pakoilemaan yllättävän pitkään niin halutessaan. Mutta kuten ihmisen on pakko juoda välillä vettä, minun on välillä kirjoitettava. Silloin tulen tänne. En tee tätä ymmärtääkseni jotain tai jäsentääkseni ajatuksiani, varsinkaan elämääni. Elämälläni on hyvin vähän tekemistä näiden rivien kanssa.

Mutta meneillään on projekti jolla päinvastoin on paljon tekemistä elämäni kanssa.

Kirjoitan kirjaa. Tarinasta jota olen systemaattisesti väistellyt, aiheesta josta en ole koskaan kirjoittanut tai puhunut julkisesti ääneen. Enkä tiedä tulenko puhumaan, haluanko edes. Tiedän ainoastaan että minun on kirjoitettava tämä. Olen vuosien varrella kieltäytynyt aihetta sivuavista lehtihaastatteluista ja podcast-kutsuista, koska en ole ollut valmis.

Tullaanko kirjaa koskaan julkaisemaan? En osaa sanoa. En rehellisesti tiedä mitä ajatella sellaisesta. Minulla on tarina jonka haluan vain kirjoittaa ulos itsestäni ja sitten jatkaa elämääni. On helpompaa kirjoittaa yksittäinen kansien rajaama teos, kuin sytytellä pieniä keskusteluita sinne tänne, tänne.

Miten tämä pitäisi päättää? Lupauksella? Koko kokonaisuuden tiivistävällä toteamuksella? Sanavarastoni on kevään jäljiltä tyhjä. Luulen etten ole ainoa.

Se siitä. Toivottavasti voitte hyvin.

 

Laura

 

 

The Author

Vapaa kirjoittaja ja ihminen.

4 Comments

 1. Maarit says

  Mahtavaa, toivottavasti kirja julkaistaan tulevaisuudessa! Mikäli näin käy, ilmoitathan siitä täällä? En ole tainnut netin syövereissä törmätä toiseen yhtä taitavaan kirjoittajaan kuin sinä, joten toivon että pääsemme lukemaan joskus kirjasi 🙂 Hyvää vointia sinulle myös!

  Liked by 1 henkilö

 2. Ihana teksti, voisin lukea lisää tästä aiheesta. Ja jos kirjoituksesi täällä koottaisin kirjaksi, ostaisin. Olisi kiva palata niihin avaamatta konetta tai katsomatta puhelinta, selailla sängyssä tai kahvilassa.

  Tykkää

  • Kiitos Anna! Toden totta koneella istuminen on puuduttavaa, näytöltä lukeminen on puuduttavaa. Tästä syystä myös blogi on elänyt pitkään hiljaiseloa. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo, mutta joka tapauksessa ihanaa että käyt täällä.
   Kaunista kesää!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s