Sekoitussuhde

Processed with VSCO with f2 preset

 

Tutustuin uuteen ihmiseen. Hän kertoi käyneensä täällä, blogissa, ja lopettaneensa lukemisen heti alkuunsa. Sanoi haluavansa tutustua minuun kasvotusten. Olla luomatta oletuksia tekstieni perusteella.

Tämä on tapahtunut monesti aikaisemminkin. Kompastelen tasaisesti mielleyhtymään blogin päiväkirjamaisuudesta. Unohdan, että tämä todella saatetaan tulkita kuvanani.

Minäkertojani ei ole luotettava. Todellinen elämäni, minäni, tapahtuu muualla, ja siitä en jaksa raportoida yksityiskohtaisesti kenellekään.

Samaan aikaan tunnustan, etten osaa kirjoittaa puhdasta fiktiota. En usko siihen. Jokainen lause, henkilö ja hetki kiinnittyy jollain tavalla olemassa olevaan tai olleeseen, reitittyy takaisin tekijäänsä.

Tämä on toden rajalle rakennettu havaintoasema. Missä tahansa muualla faktan ja fiktion sekoitussuhteeseen puuttuminen tulkitaan valehtelemisena. Täällä en ole kenellekään tunnustuksellisesti velkaa. Juuri tästä syystä en koskaan oppinut kirjoittamaan päiväkirjaa; olin aivan liian uskollinen totuudelle. Oli kuolettavan tylsää yrittää litteroida mennyttä sellaisenaan, valokopioida viikkoja ja ajatuksia ja kaikkea sitä joka muutti muotoaan joka hetki.

Tämä jarrutti kirjoittamistani monta vuotta. Outo velantunne siitä että oli kerrottava kaikki.

Sitten joku keksi autofiktion käsitteen. (Tarkemmin sanottuna Serge Doubrovsky keksi. Hyvä Serge!)

Kirjoittajana suurin kunnia on onnistua tavoittamaan teksteillään jokin itselle vieras tunne, sanoittamaan jotain henkilökohtaisesti tuntematonta. Kurottaa kohti jotain sellaista, mihin ei ole koskaan koskenut. Tai sitten on.

 

 

Laura

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s