Tyylin ja arvojen leikkauspisteessä

Jätä kommentti
Tyyli

MissäOletLaura1

 

Kaupallinen yhteistyö: Store of Hope

Etsin koko viime talven täydellistä neuletta. En löytänyt, en ostanut. Tähän saakka olen hankkinut neuleeni pääsääntöisesti kirpputoreilta, sillä ketjuliikkeiden materiaalilappujen sisällöissä ei ole juhlimista; villaa, silkkiä ja kashmiria on eksklusiivisimmissakin vaatteissa useimmiten vain nimellinen määrä. Kirpputorien suhteen homma on kuitenkin aina arpapeliä, ja materiaaleiltaan ja istuvuudeltaan täydellisen neuleen löytäminen verrattavissa pieneen lottovoittoon. Kompromissit koon ja istuvuuden suhteen ovatkin kirpparilöytöjen kohdalla enemmän sääntö kuin poikkeus.

Kuullessani Store of Hopen lanseeraavan ensimmäisen oman vaatemallistonsa, olin innoissani. Kuultuani että kyseessä on kashmirmallisto, olin riemuissani. Merkin luovana johtajana toimiva Eeva on ystäväni ja tyylimuusani, jonka kanssa tartumme samoihin henkareihin kirpparikierroksillamme ja sovitamme samoja vaatteita toisistamme tietämättä.

Osasin siis odottaa hyvää.

 

Olen tehnyt Store of Hopen kanssa aikaisemminkin kaupallista yhteistyötä: viime vuonna kirjoittamani farkkujuttu kirvoitti hyvää keskustelua eettisestä muodista niin kommenttiboksissa kuin muualla somessa. Kyseisessä postauksessa näkyvät ABLE:n farkut ovat edelleen lempifarkkuni. Olen tilannut itselleni henkilökohtaisen uutiskirjeen Storelle saapuvista high rise -eristä, sillä ne ovat kaikkien aikojen parhaat ja ylivoimaisesti kehutuimmat omistamani farkut. (Aika hyvin tummansinisiltä perusfarmareilta.)

Vaatteiden ostamiseen liittyy nykyään paljon moraalista painolastia, joka painaa lyijyn lailla ostoskorin pohjalla. Store of Hope on onnistunut hitsaamaan arvot ja designin yhteen niin hyvin, ettei asiaa edes tajua verkkokauppaa selatessaan. Tuotteisto on tarkkaan kuratoitu ja valmiiksi arvoharavoitu, ja se hengittää sopivassa suhteessa trendien mukana.

Tuore kashmirmallisto jatkaa samaa linjaa. Tarkoituksena ei ole ollut luoda identtisiä perusneuleita, vaan huomio on kiinnitetty klassikoiden yksityiskohtiin: istuvuuteen ja aikaa kestäviin leikkauksiin. Oma lempparini on kuvissa näkyvä harmaa Edith-neule, jota olen käyttänyt sen saatuani lähes päivittäin. (Matkustin menneellä viikolla Tukholmaan kolmeksi päiväksi ja pakkasin mukaan kolme paitaa. Käytin niistä yhtä. Loput ajasta kuljin unelmanpehmeässä matkustusneuleessani.)

Kashmir yksinään on erittäin hienoa, ja vaatii parikseen toisen kuidun kestävyyden takia. Store of Hopen neuleissa kashmir on paritettu australialaisen hienovillan kanssa, ja lopputulos on iholla unelmanpehmeä.

 

MissäOletLaura7

 

Neuleissa käytettävä kashmir tulee Nepalista, Himalajan vuoristolta, jossa kashmirvuohia paimennetaan perinteisin tavoin. Vuohia ei kynitä, keritä tai revitä, vaan villa irroitetaan kampaamalla. Tämän jälkeen kuidut tekevät koukkauksen Kiinassa, jossa ne kehrätään langaksi. Nepalissa kun ei ole lankakehräämöjä.

Malliston neuleet eivät synny anonyymeissä käsissä. Kaiken takana on Katmandussa toimiva perheyritys, joka työllistää maltilliset 25 henkilöä. Yrityksen kippareina toimii pariskunta Saroj ja Arundharti. Yrityksessä noudatetaan työehtoja jollaisiin kehittyvien maiden vaateteollisuudessa törmää harvoin. Työpäivät ovat kahdeksantuntisia, työtä tehdään normaaliin virastoaikaan ysistä viiteen ja työehtoihin kuuluu normaalit lomat, vapaat viikonloput ja maan keskiarvoa parempi palkka (kaksinkertainen Nepalin valtion asettamaan minimum living wageen nähden).

 

MissäOletLaura5
Niin kuin kaikki Store of Hopella myytävät vaatteet, myös merkin omat neuleet ovat zero wastea. Toisin kuin useimpien massatuotettujen ketjuvaatteiden kohdalla, neuleiden osia ei leikata levyltä, eikä vaatteiden sisäsaumoihin jätetä ylimääräisiä saumavaroja. Näin leikkuujätettä ei synny. Muotoon neulotut neuleet valmistetaan käsikäyttöisillä neulekoneilla, mikä mahdollistaa räätälöityjen yksityiskohtien toteuttamisen. Pikkulinnut osasivat kertoa, että neulemalliston yksityiskohtia hiottiin pitkään ja hitaasti. (Harvinaisia adjektiiveja vaateteollisuudesta puhuttaessa.)

Store of Hopen kantavana ajatuksena onkin luoda hyvin suunniteltua, materiaaleiltaan ja designiltaan kestävää tulevaisuuden vintagea. Rakastan tätä aikoja halkovaa ajatusta.

Psst. Koodilla LAURA10 saa höylättyä kymmenen prosenttia ostosten hinnasta pois Store of Hopen verkkokaupassa tämän viikon ajan 20.10. asti.

 

Laura

The Author

Vapaa kirjoittaja ja ihminen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s