Katse

Jätä kommentti
Elämä

Keskipäivän tienoilla kävelen läpi kadunkulman, joka on yksi rakkaimmista, mutta johon enää harvoin päädyn. Kulmassa istuu poika työhaalareissa. Katson kiharaa tukkaa jolla on eittämättä oma tahto ja jota jokainen haluaa koskea. Poika nostaa katseensa sylistään ja katsoo suoraan silmiini. Katse pysähtyy ja jää, kestää niin kauan että ehdin ylittää kadun ja kääntää kasvoni pois. Katseessa ei ole kysymystä tai yhtäkään tunnistettavaa tunnetta; se ei ole latautunut, ei sisällä valta-asetelmia tai huonosti tukahdettuja toiveita. Se porautuu kivutta läpi, pysyy tarkkana, ei unohdu tuijotukseksi. Seuraa, venyy, eikä hellitä ennen kuin olen mennyt.

Illansuussa kävelen sattumalta ohi saman kadunkulman. Ilta-aurinko levittää persikkaisen valonsa korkeuksia reunustaville kivisille eläimenkasvoille. Synnymme sokeina oman kaupunkimme yksityiskohdille. Siksi hakeudun tämän talon luo; sen kauneus ei tyrehdy tuttuuteen. Katson ylös ja tunnistan tutun kiharan; poika sivelee korkeuksissa pyöreäsilmäistä pöllönkuvaa. Mietin millaista on maalata pöllöjen selkiä.

Hän huomaa katseeni ja lopettaa. Pysäyttää kätensä ja nojaa lähemmäs nostimen kaidetta. Katsoo alas ja suoraan silmiin, vailla aikeita tai etukäteen nieltyjä sanoja. Hän katsoo hymyttä, halutta, pyynnöttä, läpi. Käännän katseeni pois ja takaisin ja pois ja takaisin. Hän ottaa palaavan katseeni joka kerta vastaan ilmeettä, auki. Naurahdan reaktionomaisesti. Nauran ja katson ylös, enkä käännä katsettani pois. Nauruni kiihtyy, askeleeni hidastuvat. Pysähdyn sekunniksi. Poika nojaa, kiharat roikkuvat kasvojen vieressä kohti maata. Hän katsoo, minä nauran. Käännän kasvoni takaisin alas ja jatkan matkaa. Tunnen kuinka tiheä katse saattaa minua. Haluaisin kääntyä.

 

 

Laura

The Author

Vapaa kirjoittaja ja ihminen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s