Ajattelu vaatii aikaa (jota meillä ei ole)

comments 6
ajattelen / Elämä / Mielipide

Viime vuoden lopulla piipahdin Ylellä podcast-vieraana vaihtamassa Julian kanssa ajatuksia työelämän normeista. Eilen ilmestyneessä jaksossa keskustelemme nelipäiväisestä työviikostani, josta olen ollut haastateltavana monissa eri medioissa kuluneen syksyn aikana. Lähikuukausien mediaosumien perusteella vaikuttaakin vahvasti siltä, että olen itse asiassa keksinyt nelipäiväisen työviikon.

Yleisimmin esitetyt kysymykset ovat: miksi nelipäiväinen työviikko (siksi koska huvittaa), kuinka paljon se vaikuttaa elintasoon (ei liikaa) sekä oma suosikkini: mitä teen perjantaivapaillani. Viimeinen saattaa hyvinkin olla kysymyksistä tärkein.

Perjantait ovat aivojeni hemmottelupäiviä. Silloin juon kahvia, istun, luen ja kirjoitan, mutta ennen kaikkea ajattelen. Haastan ajatuksiani, pyörittelen ja venyttelen aivojani. Vietän aikaa ilmiöiden ja kokonaisuuksien äärellä, joiden pohtimiseen minulla ei muuten ei olisi aikaa tai energiaa. Toisin sanoen makaan sohvalla ja tuijotan kattoa tuntikaupalla. Ajatteleminen on rakkain perjantaiharrastukseni.

Tutkimusten mukaan työikäisen tulisi harrastaa reipasta liikuntaa vähintään 2,5 tuntia viikossa. Yksikään suositus ei kuitenkaan kehota varaamaan kalenterista aikaa aktiiviselle ajattelulle. Tutkimustulokset patistavat lenkille, salille ja uimaan, mutta missään ei puhuta ajattelemisen tärkeydestä. Meditaatiotunnilla tärkeintä on mielen tyhjentäminen – mutta kuka patistaisi meitä pureutumaan mielipiteidemme ytimeen?

Maailmassa tapahtuu jatkuvasti asioita joista meidän on oltava jotain mieltä. Fiksuutta mitataan reaktionopeudessa; kuka tarttuu ensimmäisenä ilmiöön kiinni, kuka kirjoittaa nokkelimman twiitin. Muodostamme mielipiteitä liukuhihnalta, mutta meillä ole aikaa paneutua siihen miksi ajattelemme asioista tietyllä tavalla. Meillä on läjä jyrkkiä mielipiteitä joita emme osaa perustella. Virtuaaliväittelyn aikakaudella ajatusten viimeistelemättömyys korostuu; kommenttiboksista voi kadota jälkiä jättämättä, kun omat kyvyt tai ajatukset eivät enää kanna. Meillä on mielipiteen- ja sananvapaus, mutta ei velvollisuutta selvittää omia motiivejamme.

Tärkein kysymys ei välttämättä olekaan se mitä asioista ajattelemme, vaan miksi ajattelemme. Sellaisen selvittäminen vaatii aikaa.

 

Laura

The Author

Vapaa kirjoittaja ja ihminen.

6 Comments

 1. Cherry2 says

  Loistava teksti, kiitos tästä. Nimenomaan tuon tiedostaminen, että miksi ajattelee asioista niin kuin ajattelee ja omien ajatusten ja ennakkoluulojen haastamiseen olisi tärkeää löytää aikaa, mutta niin kuin sanoit, ajattelu vie aikaa, helposti sitä jumiutuu siihen ensimmäiseen, nopeaan ajatukseen pohtimatta, onko asia oikeasti niin, vai haluaako joku muu vain meidän päätyvän pikaisesti siihen johtopäätökseen.

  Tykkää

  • Kiitos! Omien mietteiden alkulähteelle pääseminen on aikaa vievää ja myös raskasta, sillä aika usein mielipiteiden takaa paljastuu naurettavan yksinkertaistaistava yleistys. Mielensä muuttaminen on kuitenkin kaikessa raastavuudessaan mahtavaa.

   Tykkää

 2. lottalindfors says

  Hieno teksti, hienoja ajatuksia. Itselläni on myös löyhä aikataulu opiskelujen ollessa nyt suvantovaiheessa, ja olenkin monesti juuri tuossa tilanteessa: tuijottamassa kattoa ja ajattelemassa pohjamutia myöten.
  Kuinkakohan paljon enemmän tässä maailmassa olisi ymmärtämystä ja empatiaa – niin itseä kuin muita kohtaan – jos ihmiset ihan tosissaan miettisivät asiat halki!
  Ehkä eniten harmittaa ne omantunnon pistokset, joita tämä suorituskeskeinen ympäristö aiheuttaa. ”Käyn bodypumpissa viikoittain” tai ”ajattelen tosissani viikoittain”. Kumpikohan saa enemmän ihailevia katseita?

  Onneksi sitten tulee vastaan tällaisia postauksia, joista huomaa, että ei ole yksin ajatuksineen. Kiitos😍

  Tykkää

  • ”Kuinkakohan paljon enemmän tässä maailmassa olisi ymmärtämystä ja empatiaa – niin itseä kuin muita kohtaan – jos ihmiset ihan tosissaan miettisivät asiat halki” Juuri tämä. Uskon että paljon.

   Kiitos kommentista!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s