Eettistä estetiikkaa

comments 10
Tyyli

Kaupallinen yhteistyö: Store of Hope

Kevään ensimmäisillä aurinkoisilla viikoilla on vuodesta toiseen sama vaikutus: alan silmäillä vaatekaappiani muutoksen toivossa. Laahustan levottomana henkaririvistön edessä ja kuikuilen ylähyllyllä odottavaa kesävaatelaatikkoa. Hiljalleen alan valmistautua vaihtokauppaan; pesen villapaidat, rullaan ne yksi kerrallaan pois pelistä ja kun lämpömittari on pysytellyt tarpeeksi kauan plussan puolella, vaihdan vaatteiston lennosta toiseen. Ripustan talvehtineet vaatteet yksi toisensa jälkeen henkareihin, ja vannon etten puhu mistään villaan viittaavastakaan ennen marraskuuta.

Vaatekaapissani on kuitenkin kaksi elementtiä jotka pysyvät muuttumattomina vuodenajasta toiseen: mustan sävyt sekä hyvin istuvat farkut.

Kun Store of Hope ehdotti yhteistyötä kevään korvalla, olin innoissani – olihan liike entuudestaan tuttu ja hyväksi todettu. Mutta kun ehdotuksena oli tutustua kaupan farkkumallistoon, pieni pakokauhu hiipi mieleni perukoille.

 

StoreofHopeABLEJeans8

 

Sanon suoraan: inhoan farkkujen hankkimista. Niin paljon kuin rakastankin hyvin istuvia farkkuja, on rakkauteni määrä suoraan verrannollinen siihen murskaavaan tuskaan jota käyn läpi etsiessäni niitä. Sovituskopeissa elämäni aikana viettämäni aika voidaan laskea tunneissa, ellei vuorokausissa, hulluuden partaalle ajamani vaatemyyjät hekin varmasti kahden käden sormin. Sovittamani farkkuparit – niitä on valehtelematta satoja.

En ole monessakaan asiassa perfektionisti, mutta farkkujen suhteen myönnän olevani jyrkkä sellainen. Täydellisen parin metsästäminen vie aikaa (ja mielenterveyden); sadasta sovitetusta mallista kiikutan korkeintaan yhden parin kotiin. Kun sitten lopulta löydän sopivan mallin, ostan sen kaikissa mahdollisissa pesuissa ja kulutuksissa, ja käytän puhki joka ikisen parin. Käytän farkkuja päivittäin, kulutan parit kuuliaisesti puhki yksi kerrallaan, kunnes kierros lähtee jälleen kerran alusta.

 

StoreofHopeABLEJeans2

 

Vedin yhteistyön teemoilta päälleni ABLE:n farkkuja, ja itsellenikin yllätykseksi rakastuin ensikokeilulla. Mikä parasta, rakastuin todella tuotteeseen, en pelkästään arvomaailmaan sen takana.

ABLE on Nashvillesta lähtöisin oleva yritys, jonka farkut valmistetaan käsityönä yrityksen omassa yksikössä Meksikossa. Brändin perustaja näki maailmalla matkatessaan, millaisiin tekoihin äärimmäinen köyhyys ihmiset – ja varsinkin naiset – ajaa, ja päätti kantaa oman kortensa kekoon. Muotiteollisuus oli luonnollinen valinta, onhan se maailman kolmanneksi suurin teollisuudenala ja samaan aikaan yksi huonoiten palkatuista. Ja kas kummaa, yli 75 prosenttia alan työntekijöistä on naisia.

ABLEn kantavana ajatuksena on tyrehdyttää sukupolvesta toiseen valuva köyhyys, ja sitä kautta katkaista periytyvä riippuvuussuhde hyväntekeväisyyteen. Hyväntekeväisyydellä on perusteltu paikkansa maailmassa, mutta pitkällä tähtäimellä ajateltuna yhdenkään ihmisryhmän ei pitäisi olla täysin muiden avusta riippuvainen. Kestäviä ratkaisuja ei rakenneta lahjoittamalla kaunolla kirjoitettuja summia sinne tänne, vaan luomalla työtä jossa palkkaus ja työehdot ovat kunnossa.

Valinnoillamme siis on vaikutusta, vaikka teemme ne täältä käsin.

 

 

StoreofHopeABLEJeans5

 

 

Fundamentaalinen ongelma eettisen muodin ja itseni välillä on tähän saakka ollut se että eettinen muoti usein näyttää…noh, eettiseltä. Laatikkomaiset leikkaukset, värikkäät tikkaukset, huovutetut yksityiskohdat ja puiset napit. Ei kiitos.

Haluan pukeutua eettisesti, mutta se ei tarkoita sitä että haluaisin asuillani viestittää tehneeni Arvokkaan Valinnan. Leikkisät kuosit, mielikuvitukselliset taskut ja kantaaottavat brodeeraukset jätän armotta rekeille roikkumaan. Ja tiedän etten ole ainoa.

Tietysti haluaisin sanoa olevani kuluttajana tiedostava, skannaavani joka kerta läpi pesulaput ja valmistusmaat. Store of Hope:lla shoppaillessa ei tarvitse; yrityksen taustalla toimiva voimapari Anna ja Eeva tekevät perusteellista selvitystyötä etsiessään sopivia yhteistyökumppaneita. Naisten tavoitteena onkin tehdä eettisestä uusi normaali, ja sitä kohti Store of Hope on onnistuneesti matkalla; verkkokauppaa selaillessa ei edes huomaa shoppailevansa eettistä.

 

StoreofHopeABLEJeans4

 

Korkeavyötäröisten farkkujen ystävänä rakastuin palavasti ABLE:n high riseihin, joissa vyötärö tulee juuri sopivasti navan alle. Leikkaus on sanalla sanoen täydellinen. (Saatan ylikäyttää sanaa täydellinen, mutta uskokaa kun sanon: tämä on ensimmäinen kerta kun käytän kyseistä adjektiivia farkuista.)

High risea on saatavilla Store of Hopen verkkokaupasta muutamassa eri sävyssä. Kuvissa näkyvä mustaan taittuva tummanharmaa pari on ollut supersuosittu ja on sitä myötä melko vähissä, mutta pikkulinnut liversivät, että verkkokauppaan on juuri saapunut uutuutena täysmustaa versiota.

 

StoreofHopeABLEJeans11

 

Skinnyt taas ovat täydellinen pillipari; hansikkaan lailla istuva ja vyötäröltään matalampi malli on juuri sopiva arkifarkku. Skinnyt ovat mitoitukseltaan astetta napakammat kuin high riset, mutta vastaavat hyvin kokoaan. Keikun normaalisti tuumakoon 27 molemmin puolin, ja niin nytkin: skinnyissä kokoni oli 28, kun taas high riseista vedin päälleni koon 26.

Ja kaikille trenditietoisille tiedoksi: verkkokaupasta löytyy nyt myös se farkkumalli josta jokainen tämän kevään muotimainos ja naistenlehti puhuu: the kick.

 

StoreofHopeABLEJeans9

StoreofHopeABLEJeans7

 

Tärkeintä on muuttaa ihmisten käsitystä siitä mitä eettinen muoti on. Se ei aina ole futuristisia kilpikonnakauluksia ja kumipohjaisia kerhotossuja. Eettisestä tulee uusi normaali, kun arvot ja design nostetaan tärkeysjärjestyksessä samalle linjalle. Menestyksen resepti on marssijärjestyksen muuttaminen; arvot edellä tuotannossa, design edellä katukuvassa. Silloin eettisyys tulee kaupan päälle – ja sekös esteetikkoa lämmittää.

 

Laura

The Author

Vapaa kirjoittaja ja ihminen.

10 Comments

 1. Aliisanen says

  Hyvän näköisiä farkkuja! Kävin myös kurkkaamassa verkkokaupan ja isoin koko tuossa high rise-mallissa näkyi olevan 32″. Voi olla vähän siinä ja siinä mahtuuko meikän kinttuihin, tuntuu että farkkuvalmistajilla koot vaihtelee aivan hurjasti! Samaistun todella vahvasti noihin sinun farkkujen shoppailuhaasteisiin ja voin kertoa että jos kurvia löytyy vielä enemmän niin the struggle is real. Silloin ei oteta niitä mitkä istuu täydellisesti, vaan ne mitkä mahtuu päälle ja istuu nyt edes jotenkin 😀

  Tykkää

  • Valmistajilla vaihtelee pelkkien mallienkin välillä koot todella paljon. Esimerkiksi Levisten kohdalla uusissa joustavissa pillimalleissa olen kokoa 27, kun taas vanhojen mallien kanssa ei ole toivoakaan mahtua alle 30.

   Nämä molemmat ABLE:n mallit on tosi joustavia, suosittelen testaamaan! Skinnyt tosiaan astetta napakampaa kokoa, high risesta menee ainakin omalla kohdallani pienempi koko kuin normaalisti.
   Tule kertomaan kuinka kävi! Pus!

   Tykkää

 2. ❤️ Niin huippua, että eettinen vaatefirma tekee yhteistyötä bloggaajien kanssa + että heillä tosiaan on just niitä ”normaalin” näköisiä, mutta kuitenkin eettisesti tuotettuja vaatteita! Harmi toki että moni kuluttaja kokee monesti ”normiliikkeitä” korkeammat hinnat ostamisen esteenä, ajattelematta että meneehän niiden ketjuliikkeidenkin vaatteisiin rahaa, kun niistä usein tulee ostettua useampi (monesti loppujen lopuksi aika tarpeeton) vaate kerralla, ”kun ei nuo nyt paljoa maksa”.

  Mä oon nyt oikeastaan viimeisimmän vuoden sisään niin täydellisesti kyllästynyt perus ketjuliikkeiden kaikkiin mahdollisiin epäkohtiin sekä kaikkeen kulutushulluuteen, että oon päättänyt ostaa uusia vaatteita vain tarpeeseen ja vain kirppareilta tai just näiltä eettisesti tuottavilta merkeiltä (toki myös kotimaista ja kivijalkaliikkeitä mahdollisuuksien mukaan suosien). Kun on ostanut kirpparilta jotkut ”normihousut” kuudella eurolla (samalla tukien vaatteiden kierrätystä ja kirppareiden toimintaa niiden epäeettisten ketjujen sijaan), onkin tilillä enemmän rahaa käyttää sitten johonkin eettisesti tuotettuun 👌

  Tykkää

  • Kiitos kommentista Maija!
   Meillä on kanssasi varsin samanlainen pukeutumisfilosofia. Muutamaa ketjuliikehairahdusta lukuun ottamatta ostan laillasi lähes kaiken käytettynä, ja pistän enemmän pennosia sitten yksittäisiin aarteisiin. Surullinen fakta on myös se, että sitä pystyy pukeutumaan halutessaan täysin trendien mukaan pelkillä kirppisvaatteillakin, kun kulutussykli on niin lyhyt.

   Tykkää

 3. Sekä Store of Hope että ABLE ovat täysin uusia tuttavuuksia minulle. Se ei varsinaisesti tule yllätyksenä kaltaiselleni antishoppaajalle, sillä vaatetrendeistä ja -liikkeistä olen pihalla kuin kevätauringossa surulliseksi kasaksi sulanut lumiukko. Farkut olen ostanut edellisen kerran joskus kaksi vuotta sitten, enkä koskaan ole löytänyt itselleni oikealla tavalla istuvia. Kiitos näistä vinkeistä, käyn kurkkaamassa nettikaupan saman tien!

  Tykkää

 4. Pingback: Tyylin ja arvojen leikkauspisteessä – Missä olet Laura?

 5. Pingback: Tyylin ja arvojen leikkauspisteessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s