Ajan kaipuu

comments 6
Elämä / Suhteet

ilta

 

Etsin koneen uumenista kuvituskuvaa tekstille, vaikka tiedän tasan tarkkaan että likimain kaikki kuvat on jo moneen kertaan käytetty. Nousen ja tartun hajamielisesti kameraan, kuljen huoneesta toiseen levottomana ja yritän etsiä kiinnostavia kuvakulmia joita ei olisi vielä puhkikuvattu. Kierrettyäni asunnon kolmeen kertaan ympäri, luovutan ja kaivan kaapinperältä ulkoisen kovalevyn jonne muutama vuosi takaperin tuuttasin lähes kaiken siihen asti kuvaamani.

Kovalevy on täynnä kuvia ajasta jolloin asuin Kreikassa. Aika on piintynyt muistiin epätavallisen levottomana ajanjaksona, jolloin en tuntenut mitään paikkaa kodikseni; en asuntoa jossa nukuin, en yksiötä josta olin lähtenyt, enkä varsinkaan kaksiota joka Suomeen paluutani odotti.

Toinen huomio: suurin osa kuvista on heilahtaneita, täysin sumuisia ja väärään kohteeseen tarkentuneita. Kolmanneksen koko kuvamateriaalista olen onnistunut pilaamaan sillä, että satuin noihin aikoihin löytämään pokkaristani kalansilmä-asetuksen, jota käytinkin sittemmin lähes kaikkeen.

 

matkalla

 

Skål

 

Kansio toisensa perään avaa ovia hetkiin joita en edes muistanut eläneeni; väliaikaisten kämppien tupareita, tummenevia iltoja, muovipullosta juotua sangriaa, tuntemattomana pysyneitä kasvoja. Helteisiä öitä ja hetkessä unohdettuja nimiä. Lukematon määrä juhlia joissa hymyilin kameralle ja kiljuin keinotekoisesti. Muistan kuinka huonosti viihdyin, mutten halunnut mennä tyhjään kotiinkaan. Olinhan tullut tänne asti.

 

Ylhäällä

 

Selaan eteenpäin kuvaviidakossa, kunnes vihdoin avaan kansion joka korvaa kaikki kiusalliset ryhmäpotretit ihmisistä joiden nimiä en silloinkaan muistanut. Siinä se on, pieni piskuinen kokoelma arjesta; muutamaan kymmeneen kuvaan mahtuu koko kreikkalainen elämäni ja kaikki se millä silloin oli merkitystä. Ihmiset joiden seurassa lopetin laskemisen, päivät joina unohdin hetkeksi paluukoneeni tarkan lähtöajan.

Ja siellä on hän. Kiharatukkainen italialainen, joka asui kaupungin korkeimmalla kohdalla, jyrkän rinteen laella linnan raunioiden vieressä. Bussi jaksoi juuri ja juuri paahtaa kapeita katuja rinteen päälle, istuin matkan aina ikkunan vieressä ja katselin alapuolelle avautuvaa satamaa. Jäin päätepysäkillä pois ja kävelin samaa reittiä, katsoin vaistomaisesti ylös heti talon kulmalta ja lähes aina ensimmäisen kerroksen ikkunalaudan yllä roikkui paksua punaista kiharaa.

 

Satama2

Kreikka2

 

Hän poltti ikkunassa tupakkaa ja jakoi kaikestaan kaiken. Puhui suoraan, opetti minulle paljon siitä mikä on veisaamisen ja viisveisaamisen ero. Oli aina ajallaan (toisin kuin minä), itki jos itketti (toisin kuin minä). Otti päältäni vaatteen, silitti sen.

 

Kreikka1

Satama

 

Opiskelijavaihto ei ollut minun juttuni. Kaikki se juhliminen, pikapariutuminen, kotoaan karanneiden parikymppisten leirikoulu. Pakenimme kaikkea sitä pieneen keittiöön, jossa söimme pastaa kattilakaupalla ja kävimme alkeellisia vuoropuheluita kreikaksi.

Yhtäkkiä huomaan kaipaavani kaikkea sitä kipeästi. Kirkkaan kylminä kajastaneita tammikuisia aamuja, Pohjois-Kreikan yllättävän hyistä talvea ja halpaa kioskiviiniä. Välimeren väljää arkea, todistetusti hitaampia minuutteja. Ja kiharapäätä.

 

Laura

The Author

Vapaa kirjoittaja ja ihminen.

6 Comments

  1. Laura miten täydellistä luettavaa hiljaiseen aamuun, ja niin tunnistettavaa, yllättävää kaipuuta aikoihin ja ihmisiin joita harvoin muistaa tai tietää kaipaavansa, ja ”Hän poltti ikkunassa tupakkaa ja jakoi kaikestaan kaiken”, saatan varastaa tämän lauseen joskus.

    Tykkää

  2. Ihana teksti, tunnistan tunteen/tunteet. Vaihto ei ollut minunkaan juttuni, en osannut arvata, että olisin kaikista vanhin ja en ihan istunut ensimmäistä kertaa kotoa lähtevien joukkoon. 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s