Siivouksen suhteellisuudentajun mullistava taika

”En mä voi tulla kun mun pitää imuroida.” vastaan, kun ystäväni pyytää viikonloppuna aamiaiselle. Eeei, en ehdi kyllä millään lounaallekaan, kun tosiaan on se imurointi. Iltapäiväkahvikin tekee tiukkaa, voin yrittää mutten lupaa vielä mitään.

Imuroinnissa itsessään menee noin vartti. Kyllähän minä sen tiedän. Mutta valmistelevissa esitöissä menee projekteista riippuen kahdesta kuuteen tuntiin.

Imurointi on oikeastaan kaiken tehdyn huippupiste, kliinisyyden kliimaksi. Hetki jona kaikki turha on pyyhkiytynyt pois ja paikoilleen, piste johon kaikki vaivannäkö tiivistyy. Kuin äärimmilleen viritetty huippusuoritus; lopputulos vaikuttaa vaivattomalta, vaikka taustalla on tuntien valmistautuminen.

 

Jotta ihminen voi menestyksekkäästi imuroida esimerkiksi nyt lokakuisena sunnuntaina, on ensin:

Pyyhittävä pölyt.

Tuuletettava sohvatyynyt.

Tyynyjä tuulettaessaan todettava parvekkeen paljas rappiotila. Tästä ahdistuneena todettava kesän, loppukesän ja syksynkin kerta kaikkisesti loppuneen ja tyhjennettävä siltä seisomalta parveke lattialaatoista ja kannettava ne sisään kuivumaan. Tyhjennettävä kukkien kasvulaatikot, harjattava lattia, irrotettava valot ja leikattava pensaskasvit talviteloille. Siinähän sivussahan se sujuu, kun tässä kerran takkikin on jo päällä.

Vietävä parveketavarat häkkikellariin. Paikan päällä kohdattava infernaalinen tavaratetris, joka vaatii koko kellarikomeron tyhjäämistä ja uudelleen järjestämistä. Aikaa kuluu +- 2 h.

Kellarista inspiroituneena naputeltava pari tori.fi-ilmoitusta.

Pestävä vessa.

Ja neljä koneellista pyykkiä.

* * *

Keitettävä välikahvit. (Siinä samalla täytettävä, tyhjennettävä ja jälleen täytettävä astianpesukone.)

* * *

 

Vielä muutama juttu jotka on hyvä hoitaa ennen hommiin ryhtymistä:

Käytävä läpi kellarista kulkeutunut vaatekassi, joka pitää sisällään monien pelikausieni paidat ja edustuskamat. Todeta jälleen kerran tarpeettomiksi, pakattava kaikki jälleen kerran Ikea-kassiin, laskettava kassi eteisen lattialle ja käveltävä pois. Tultava puolen minuutin päästä toisiin aatoksiin, palattava puolijuoksua kassin luo ja nostalgiasta nyyhkyttäen kannettava kassi jälleen kerran takaisin täyteen ahdettuun häkkikellariin.

Kasteltava jokainen asunnon kahdestakymmenestä viherkasvista.

Ohimennessään lajiteltava bio-, paperi-, pahvijätteet, metallit ja lasit. Vietävä ne.

Tyhjennettävä lipaston jokainen vetolaatikko kuiteista, piirrustuksista, kuvista ja epämääräisestä sälästä. Käytävä ne yksitellen läpi hämärän jo laskiessa.

Ja ajassa kuusi tuntia ja yhdeksän minuuttia, asunto on valmis imuroitavaksi.

Näppäilen ystäväni numeron puhelimesta. ”Moi! Mä olisin nyt valmis! Miten olisi iltaviini?”


Laura

11 Comments

  1. muuten allekirjoitan täysin imurointivalmistelut, mutta mulle äiti opetti, että pölyt pyyhitään vasta imuroinnin jälkeen. imuri pöllyttää kuitenkin ja näin olisi fiksumpaa pyyhkiä pölyt tasoilta vasta imuroinnin jälkeen. tämä on myös ehkä ainut äidin antama neuvo, josta en ole koskaan tinkinyt.

    Tykkää

  2. Siis mikä on logiikka tässä?? Väittelen tästä nimenomaisesta asiasta puolisoni kanssa joka kerta siivotessamme; minä olen ensin pölyt sitten impsaus-tyyppi, hän ensin impsaus sitten pölyt-tyyppi. Ei kai sitä pölyä nyt NIIN paljon lentele? Ja mitäs sitten kun sen pyyhkii, ja osa kuitenkin lentelee lattioille ympäriinsä? Sittenhän imurointi on ollut ihan turhaa!

    Tykkää

  3. Mä veikkaan, että nää koulukuntaerot riippuu siitä pyyhkiikö pölyt kuivana vai kosteana. Jos on sellaista huiskulla pöllytellen -tyyppiä, niin todellakin ennen imurointia, mutta sitten ne kostea rätti -tyypit hoitaa homman imuroinnin jälkeen. Neuroottisimmat tekee molemmat..

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s