Store of Hope – ei anonyymejä alihankkijoita

 

En ole jaksanut kiihtyä Sumareista tai repiä verenpaineita kriisiytyneen hallituksen liikkeistä, mutta yhteen soppaan – tärkeään sellaiseen – minunkin oli lusikkani tungettava. Ensin kirjoitti Emmi, sitten Helmi. Ja niin kuin kohdallani usein käy, yksi asia johti toiseen, ja pian huomasin jo istuvani Kehräsaaressa keskustelemasta aiheesta Store of Hope.

Store of Hope on konsepti, joka myy eettisesti kehitysmaissa tuotettuja tuotteita auttaen tuottajia kehittämään omaa liiketoimintaansa ja laajentamaan jälleenmyyntiverkostojaan. Verkkokaupassa myytävien tuotteiden tekijät ovat tarkkaan valikoituja yksityisyrittäjiä tai pieniä pajoja – yhteiskunnassa syystä tai toisesta syrjään joutuneita naisia, joille tuotteiden valmistaminen ja myyminen on elinehto. Store of Hope myy tuotteita kahvista koruihin, uusimpana tuoteryhmänään  i h a n a  huivivalikoima.

Kävin Kehräsaaressa jututtamassa verkkokaupan takana häärivää voimavaljakkoa, Eevaa ja Annaa. Puhuimme työstä, puhuimme rahasta. Puhuimme vinoista yhteiskuntarakenteista joista tuotteita valmistavat nepalilaisnaiset ponnistavat, ja verkostosta, jonka Store of Hope haluaa rakentaa.

 

Olen useasti sortunut helppoon kauko paha, lähi hyvä-ajatusketjuun, jossa jokainen kaukana tuotettu artikkeli on lähtökohtaisesti kehno ja päivänvaloa kestämätön. Store of Hopen kaltaisten yritysten kautta on mahdollista vaikuttaa ostopäätöksillään myös sinne, missä työoloja usein katsotaan läpi sormien.

Eeva ja Anna neuvovat tuottajia sertifikaattirumbassa, tukevat kohti parempia työoloja ja auttavat tuottajia jälleenmyyntiverkostojen rakentamisessa. Store of Hope mahdollistaa myös nepalilaisnaisten työskentelyn kotoa käsin, mikä ei kehnoista työoloistaan tunnetuissa kehitysmaissa ole millään tasolla itsestäänselvyys.

Nyt Store of Hopen naiset haluavat ponnistaa pidemmälle, ja tähtäävät verkkokauppansa kanssa kansainvälisille markkinoille. Tätä tarkoitusta varten perustettu joukkorahoituskampanja on kerännyt jo huikeasti reilun kolmanneksen tavoitteestaan (mahtavaa naiset!), eikä ihme; kun tavoitteena on tehdä eettisestä uusi normaali, aihe koskettaa meistä jokaista. Eikä joukkorahoituskampanjaa varten valikoidussa huivi-tuoteperheessäkään varsinaisesti valittamista ole. Nyt puhuu anonyymi kashmir-narkki.

Joukkorahoituskampanjaan voi osallistua joko lahjoittamalla suoraan haluamansa summan (klikkaa BACK IT), tai viemällä ostoskoriin jonkin ihanan värisistä huiveista.

 

Eeva ja Anna ovat viikottain yhteyksissä tuottajiin, ja vierailevat tasaisin väliajoin tekijöiden luona Nepalissa. (Psst! Yhtenä osallistumistapana on ostaa joukkorahoitussivulta astetta päräyttävämpi pakettimatka ja lähteä lokakuussa naisten mukaan Nepaliin!) Kuunnellessani Kehräsaaressa naisia kahvikuppini äärellä, en voinut olla kiinnittämättä huomiota tapaan jolla Eeva ja Anna tuhansien kilometrien päässä työskenteleviin nepalilaisnaisiin viittasivat; suoraan etunimillä, perhetaustoja myöten perillä ollen. (Tähän väliin pieni perspektiiviä antava välikysymys: kuinka moni meistä tietää edes seinänaapurinsa etunimen?)

 

Tästä olemme puhuneet: se kellä on rahaa, sillä on myös valtaa. Emme puhu nyt suuresta vallankahvasta tai lentävistä pääministereistä.  Puhumme perusasioita, kuten nyt vaikka itsemääräämisoikeudesta. Store of Hopen tuotteita valmistavat nepalilaisnaiset ovat päässeet pois kaduilta, riuhtaisseet itsensä irti prostituutiosta ja huumeista. Näille naisille työ on väylä päättää oman elämänsä askelmerkeistä, ja toimia sosiaalisesti kestävien työolojen suunnannäyttäjinä omissa yhteisöissään.

Sain kiitoksena kotiinviemisiksi kasmirhuivin, johon olen kääriytynyt jo aivan liian monena päivänä ottaen huomioon että ELÄMME KESÄKUUN PUOLIVÄLIÄ. Sain myös lukijoilleni jaettavaksi suoran linkin salasivulle, jonka kautta huivin saa tilattua postikuluitta. (Tästä.) Tämän lupaan: värin valitseminen on hankalin vaihe.

Laura

5 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s